Други Кожа

Естествени козметични съставки: глухарче и неговите свойства

То расте по ливади и градини, но от много хора често се третира като плевел. Ние не оценяваме свойствата на глухарчето и не осъзнаваме колко широко приложение има това незабележимо растение в козметиката. Вижте как действат продукти на основата на глухарче.

Taraxacum officinale, известно като глухарче, е много недооценено растение. Обикновено се казва, че не принадлежи към групата билки с лечебни свойства. Ние третираме глухарчето като обикновено многогодишно растение, по-близко до плевел, отколкото като ценна козметична съставка. И тук някои от Вас могат да бъдат изненадани от факта, че глухарчето се използва както в билковата медицина, така и в козметологията.

Глухарче – характеристики

Това е диво растение, което се среща в цяла Европа, Азия и на двата континента от другата страна на Атлантическия океан – Северна и Южна Америка. Има характерни жълти цветове с фини и много гъсто разположени венчелистчета. Надлъжните, зелени листа и стъбла отделят бяла млечна течност, когато бъдат разрязани. Днес глухарчето се приема за трудно отстраняващ се градински плевел, въпреки че още през Средновековието са се появили бележки за неговите лечебни свойства.

Какво се крие в глухарчето?

Много хора могат да бъдат изненадани от това колко интересни нутриенти са скрити в глухарчето. Магнезий, витамин В, както и А, С и Е са най-често срещаните. Това не са единствените нутриенти. Глухарчето съдържа и други минерали като манган, калий, желязо, калциев фосфор, цинк, както и необходимите биотин и холин. В своя корен, глухарчето съдържа много танини, инулин, фитостероли и минерални соли. Съставът на глухарчето се различава, ако вземем предвид неговите листа – тук най-често се срещат флавоноиди, каротеноиди, витамини С и В и три минерала: калий, магнезий и силиций. Без значение какво могат да кажат повечето хора, без съмнение, глухарчето е богатство от нутриенти.

Глухарче в козметиката

INCI: Екстракт от листа от Taraxacum Officinale

Описаните по-горе съставки имат различни полезни свойства, които позволяват използването на глухарчето като козметичен компонент. Най-често то е включено в кремове за лице, тонери или продукти, предназначени за кожа, податлива към акне – обикновено се появява като екстракт от листа от глухарче – екстракт от листа от Taraxacum Officinale. Ето защо, ако откриете такава съставка в състава на дадена козметика, можете да я използвате, особено когато се борите с дерматологични проблеми като псориазис, акне или екзема. Нещо повече, използва се в производството на козметика против стареене.

Козметични свойства на глухарчето

Как действа? Какви са ползите от използването на глухарче? Защо си струва да го включите в режима си за грижа за кожата? Екстрактът от глухарче има доказани антиоксидантни свойства, което означава, че неутрализира свободните радикали като по този начин забавя стареенето на организма. Подобрява цялостното състояние на кожата, почиства, подхранва и осигурява противовъзпалителни ефекти.

  • в грижа за кожата
    Когато се използва в грижата за кожата, глухарчето облекчава всички раздразнения. Кожата става по-хубава и зачервяванията се елиминират. Глухарчето улеснява почистването на кожата от токсини и замърсявания, защото отваря порите. Подобрява състоянието на кожата, като я подхранва, овлажнява и изпълва с жизненост. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, глухарчето подмладява кожата, като забавя появата на бръчки и подобрява еластичността. Освен това, изсветлява луничките и петната и допълнително подпомага борбата срещу целулита.
  • в грижа за косата
    Глухарчето е по-малко популярно сред продуктите за грижа за косата. Въпреки това, то се използва главно като средство против пърхот, като освен това предотвратява омазняването на скалпа. Може да стимулира растежа на косата, при условие че се използва редовно и за дълъг период от време. Всеки продукт с глухарче прави косата мека и сияйна.

Глухарчето в народната медицина

Когато говорим за свойствата на глухарчето да разкрасява и подхранва, не можем да забравим лечебните му качества. В народната медицина, използването на тинктури от глухарче (на базата на алкохол) се препоръчва за лечение на различни видове кожни заболявания. Сварена отвара от корен от глухарче пък действа чудесно при вземане на душ или компреси.

В днешни дни можем да си приготвим и домашна козметика на базата на глухарче.

DIY козметика с глухарче

  1. Изсипете малко количество вода върху ситно нарязани листа. Оставете я да кипне и след това да се охлади. Можете да разбъркате внимателно. Нанесете сместа върху лицето си за около 15 минути. Тази маска за лице ще успокои раздразненията, ще изсветли обезцветяванията и ще подпомогне справянето с проблеми като акне
  2. За да приготвите втората версия на маската за лице, комбинирайте няколко цветя с кисело мляко и ги смесете. За по-хидратиращ ефект, можете да добавите малко мед. Нанесете сместа върху лицето си за около 30 минути и след това изплакнете с чиста вода.
  3. Глухарчето може да послужи и за направата на чудесен тонер за лице. Просто смесете чаша вода с 2 супени лъжици цветя от глухарче, оставете ги да кипнат и след това оставете да се охлади. Накрая отцедете. Нанасяйте тонер върху лицето си ежедневно.
  4. Козметика за коса на основата на глухарче може да се приготви и у дома. Ще Ви трябват 2 супени лъжици изсушено глухарче и чаша гореща преварена вода. Накиснете ги. Оставете да изстине и изплаквайте косата си след измиване, за предпочитане на всеки два дни. Внимание! Имайте предвид, че един от страничните ефекти може да включва изсветляване на косата и цветът й да придобие меден нюанс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *