Други Кожа

Как да се отървете от бръчките около очите

Краката на враната (бръчки около очите, игра на думи) предизвикват позитивни чувства само когато става дума за колибата с пилешки крака от славянския фолклор. С други думи – няма място за тях в реалния свят и не искаме да ги виждаме под формата на бръчки. Какво представляват бръчките около очите? Какво ги причинява и как да ги предотвратите и премахнете? Продължавайте да четете, за да разберете!

Какво представляват бръчките около очите?

Те не са нищо по-специално от бръчки около очите. Някои от тях често се наричат ​​“линии на смеха“. Защо се появяват на толкова видимо място върху лицето ни? Това е свързано с количеството себум и сквален в кожата. В областта на очите епидермисът е изключително тънък и деликатен и затова старее по-бързо. Нито себумът, нито хидролипидният слой могат да го предпазят. Нещо повече, кожата около очите постоянно се „движи“. Всъщност, очите и околността разкриват най-много емоции – изражението на лицето ни е най-интензивно в тази област. Движението на мускулите води до образуването на бръчки. Те са видими, когато нашата нежна и уязвима кожа губи своята еластичност.

Всички знаем, че кожата ни се променя с времето. Количеството колаген намалява с възрастта. Също така, способността на кожата да синтезира колаген намалява, което води до образуването на бръчки около очите – „краката на врана“. Това е така, защото колагенът поддържа гладкостта на кожата. Казано просто: кожата губи най-важния си изграждащ елемент (колаген) и на повърхността й се образуват бръчки.

В допълнение към процесите на стареене и изражението на лицето, бръчките и колагенът намаляват поради повишената радиация, лошото хранене, липсата на сън, липсата на хидратация и сухотата на кожата. Честа причина за намаляване на колагена е диета с ниско съдържание на аминокиселини и протеини, които са необходими за производството на колаген.

Също така, кожата става суха и отпусната, когато храната ни е с ниско съдържание на мазнини (есенциални мастни киселини) и протеини. Тя става суха и губи своята еластичност.

Как да се отървете от бръчките около очите?

Първо, започнете с „хранене“ на кожата си: пийте много минерална вода през деня (в идеалния случай – 2,5-3 литра), приемайте витамини – А, Е, К и бета каротен. За да се забави преждевременното стареене на кожата, ще се нуждаете и от аминокиселини и протеини, така че кожата да синтезира и произвежда колаген.

Кожата изсъхва много бързо, когато е изложена на условия на измръзване, вятър и високи температури. Сухият въздух от радиаторите също влошава нейното състояние. За да я предпазите, опитайте с добър крем, който предпазва и овлажнява, но също така създава микроскопичен слой. Преди лягане нанесете върху кожата около очите естественото масло (силни противостареещи свойства имат малиновото масло, аргановото масло и маслото от шеа).

Ако бръчките Ви не са много видими, добра идея е да опитате някои процедури в салоните за красота, които ще помогнат да се покрият малките бръчки. Например, микродермабразиото стимулира обновяването на клетките, което укрепва колагеновите влакна и подпомага синтеза на колаген.

Домашно приготвени средства за премахване на бръчките около очите:

  1. Компресът от краве мляко (изберете най-малко обработеното, за предпочитане био) съдържа аминокиселини и липиди, например: аргинин, глицин, пролин. Тези вещества участват в процеса на образуване на колаген. Особено пролинът играе важна роля за поддържането на стабилността на колагена в кожата. Изберете млечни продукти с високо съдържание на мазнини, които съдържат витамини А и Е, които възстановяват епидермиса и помагат на веществата да абсорбират бързо.
    Поставете кърпата или четката за почистване на лицето си в млякото, за предпочитане леко топло, и нанесете върху лицето си. Оставете го за 15 минути и след това измийте лицето си с вода. Ако кожата Ви е суха, добавете супена лъжица зехтин или бадемово масло към млякото.
  2. Лапа от яйчен белтък – процедура с използване на аминокиселини. Яйчният белтък, също като кравето мляко, съдържа аргинин, глицин и пролин, както и магнезий, който е необходим за детоксикацията на кожата и релаксацията на мускулите. Магнезият абсорбира бързо в клетките. Разбийте яйчен белтък, нанесете тънък слой под очите (ако искате, можете да покриете цялото лице). След около 15 минути, след като изсъхне, измийте лицето си с топла вода.
  3. Зеленият чай е пълен с катехини, мощни антиоксиданти, които могат да забавят преждевременното стареене на кожата. Това е интензивно хидратираща маска за лице, която също намалява зачервяването и успокоява кожата.
    За още по-добри резултати, вместо „традиционен“ зелен чай можете да използвате matcha, т.е. зелен чай на прах. Можете да го смесите със спирулина или хлорела, за да подобрите противостареещите свойства. Варете на 80 градуса (добавете подходящото количество вода, за да се оформи като паста) и след това охладете. Можете също да добавите бадемово мляко. Накиснете памучни тампони и поставете върху клепачите си. След 15 минути почистете с мицеларна вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *