Грим

Как да изберем правилния шампоан и балсам

Обезателната част от всички обичайни рутини, за които никога не мислим два пъти, е обикновената стара мисия по измиване на косата. Но дали използваме най-добрите продукти за нашата коса? В този блог ще обсъдим различни видове шампоани и балсами и как да изберем най-подходящия за себе си.

Сампоани

Първо, да разгледаме различните видове шампоани. Шампоанът е създаден да почисти косата и скалпа и повечето от тях са формулирани да се специализират в конкретен вид проблем. Например, някои шампоани са създадени да борят сухотата, докато други са предназначени да се противопоставят на прекомерното омазняване.

1. Шампоани за суха коса

Този тип шампоан е идеален за хората, които имат сух или увреден скалп. Тези шампоани обикновено съдържат масла и серуми, които подхранват скалпа и облекчават сухотата.

2. Шампоани за мазна коса

Ако косата ви е прекалено мазна, тогава този шампоан ще бъде вашето идеално решение. Той е формулиран да насити и почисти косата от прекомерната мазнина.

3. Шампоани за боядисана коса

Боядисването на косата може да бъде деликатен процес и изисква специална грижа. Тези шампоани са създадени да запазят боята на косата ви повече време и да не позволят на боята да се измива с леснота.

4. Шампоани без сулфати

Тези шампоани са изключително популярни сред здравословните ентусиасти, тъй като не съдържат агресивни химикали и сулфати, които могат да изсушат косата.

Балсами

Сега, когато вече знаете нещо за шампоаните, нека да преминем към балсамите.

1. Балсами за суха и увредена коса

Тези балсами се борят със сухотата и увредените коси, като подхранват и възстановяват влагата в косъма.

2. Балсами за обем

Ако имате тънка коса и искате да й добавите обем, тази формула е за вас. Този балсам често се съчетава с протеини и минерали, които помагат за удебеляването на косъма.

3. Балсами за подхранване

Някои балсами са специално създадени за подхранване на вашата коса. Тези формули обикновено съдържат масла и серуми, които подхранват и хидратират косъма.

А как да изберем?

Изборът на правилния шампоан и балсам за вашата коса е преди всичко въпрос на разбиране на биологията и потребностите на вашата коса. Всеки има различни нужди и предпочитания и няма една формула, която работи за всички.

Освен това, имайте предвид, че някои продукти може да не работят в непосредствено въздействие, но да дадат резултати след продължителна употреба. Не изчаквайте мигновени резултати, особено ако имате коса с конкретни нужди.

В заключение, както виждате, изборът на шампоан и балсам е много по-сложен отколкото може да предположите. Но с правилния продукт, ще забележите значителна разлика в качеството на вашата коса.