Други Кожа

Как да регенерирате кожата си и косата си след лятото? Подходяка грижа за кожата и косата през есента

Докато тялото и умът Ви са в добро състояние след лятната ваканция, състоянието на кожата и косата Ви не е най-доброто. Кожата е суха, удебелена и без еластичност, епидермисът се излющва, тялото придобива сивкав цвят и забелязвате обезцветявания, спукани капиляри и следи от слънцето. На свой ред, косата е суха и чуплива. За щастие, можете да се справите с тези промени. Разберете как трябва да изглежда грижата за лицето и косата след лятната ваканция и каква козметика ще подобри състоянието им. Открийте начини за ексфолиране на кожата и възстановете естествения блясък и цвят.

Ексфолиация на кожата след лятото

Първото нещо, което трябва да направите, след като се върнете от лятната си почивка, е да ексфолирате кожата си. Много жени избягват да се тревожат, че красивият им тен ще изчезне твърде бързо. Нещо повече, мнозина решават да отидат в студио за красота на солариум, за да поддържат тена си по-дълго. И двете решения не са най-доброто нещо, което можете да направите с кожата си. След няколко дни, кожата започва да се излющва, вследствие на което се обезцветява неравномерно и в крайна сметка се образуват по-светли и по-тъмни петна. В допълнение, лъчите, излъчвани от солариума, предизвикват допълнително изсъхване на епидермиса.

Освен това, изчакайте около една седмица след като се върнете от почивка преди да нанесете ексфолиант; ще забележите, че епидермисът се ексфолира по-интензивно. Скрабът ще премахне мъртвите клетки от цялото тяло и в резултат ще изравни цвета на Вашия тен.

Козметика за грижа за кожата, която да се използва след лятото

Козметиката трябва да се използва два пъти дневно: сутрин и вечер. На сутринта изберете леки хидратиращи лосиони, а за през нощта козметиката трябва да има по-богат състав и по-гъста консистенция. Добро решение ще бъде използването на козметични масла или гъсти и мазни балсами. Струва си да се използва и козметика, която се предлага в аптечната мрежа, защото е подходяща за по-взискателната и раздразнена кожа.

По време на регенеративна процедура след лятото, избягвайте горещите вани, а ако не можете да им се противопоставите, изсипете шепа сол от Мъртво море във водата и налейте малко масло за баня. Солта ще омекоти кожата и маслото ще я овлажни.

Грижа за косата след лятото

UV лъчите отслабват състоянието на косата, защото отварят кутикулите и разрушават протеините в техния кортикален слой. В резултат на това косата става крехка и слаба. За да подобрите състоянието и външния вид на косата си, нанасяйте интензивна маска с нутриенти поне веднъж седмично. За по-добър ефект, можете да поставите на главата си шапка за душ и кърпа, благодарение на които козметичните съставки ще проникнат по-дълбоко. В случай на силно увредена коса се препоръчва да се подложите на процедурата сауна за коса в салон за красота. Процедурата се състои в прилагане на регенериращ продукт върху косата, който поради горещата пара генерирана от специално устройство ще проникне в косата и ще я възстанови.

Грижа за кожата след лятото

грижа за кожата след лятото – домашни методи

Кожата на лицето също се нуждае от ексфолиация. Ако е дебела и устойчива на раздразнения, може да се използва груб пилинг, но ако е чувствителна, трябва да се прави ензимен пилинг. Освен това, ежедневно трябва да се използва овлажняващ крем, в съответствие с типа кожа, а нощният крем трябва да се прилага всяка вечер преди лягане. Само подходящият нощен крем ще осигури достатъчна доза нутриенти на кожата, която е била изложена на изгаряща слънчева радиация и силен вятър. Също така си струва да препоръчам овлажняващи и подхранващи маски, които могат да се правят на всеки 2-3 дни след завръщането от почивните дни.

грижа за лицето след лятото – професионални методи

Ако се окаже, че домашните грижи за лицето са недостатъчни, можете да потърсите професионална помощ. Дерматолозите предлагат много процедури, които ще облекчат изсушената на слънце кожа. Една от тях е мезотерапия, която включва инжектиране на витаминен продукт под кожата.

Има много разновидности на тази процедура, включително мезотерапия с използване на NCTF и безиглена мезотерапия. NCTF е модерен комплекс от витамини, микроелементи, пептиди и аминокиселини. На свой ред, мезотерапията без игла се състои във вкарване на витаминен комплекс дълбоко под кожата с помощта на електрически ток.

Премахване на обезцветявания от кожата след лятото

Премахване на обезцветявания от кожата след лятото – домашни методи

Директната причина за обезцветяването е излагането на слънце, и непряко – използването на хормонални медикаменти или антибиотици, бременност и някои козметични средства; съдържащите се в тях консерванти, багрила и мазнини. Под въздействието на ултравиолетовите лъчи те стават токсични за кожата и оставят тъмните петна по повърхността. По този начин се появява промяна в цвета, когато потъмнявате по време на хормонално лечение, приемате някои лекарства, бременна сте и употребявате някои козметични продукти.

За да се отървете от обезцветяването, можете да се подложите на домашно изсветляване. Тези свойства се гарантират от кремове с арбутин, липоева киселина, азелаик или фитокиселина; всички те са на разположение в аптеките. Тези видове козметика имат нежен ексфолиращ ефект, който потиска активността на клетките, произвеждащи кожни пигменти (меланоцити) и стимулират елиминирането на обезцветяванията. Ефектите са видими само ако изсветляващите кремове се използват редовно в продължение на няколко последователни месеца. В същото време, слънцето трябва да се избягва, защото под неговото влияние е възможно обезцветяванията да се обновят.

Премахване на обезцветявания от кожата след лятото – професионални методи

Домашните средства за отстраняване на обезцветявания от кожата не са толкова ефективни, колкото процедурата, извършена от дерматолог, особено:

  • гликопилинг с добавка на койинова киселина,
  • бадемов пилинг, най-често в комбинация с пиогликолова киселина,
  • пилинг с ретиноева киселина, азелаик и койинова киселина,
  • лесен пилинг, т.е. пилинг с използването на трихлороцетна киселина,
  • микродермабразио, т.е. механично ексфолиране на епидермиса,
  • процедура с лазер или IPL (интензивна пулсова светлина).

За още по-добри резултати се препоръчва да повторите всяка от тези процедури няколко пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *