Други Кожа

Видове сапуни с естествен състав. Как са направени серните, Castilian, Marseille и други сапуни?

Сапуните с естествен състав стават все по-популярни. Главно поради факта, че те не само измиват по ефективен начин, но и подхранват кожата. Те не я изсушават като обикновен сапун, така че са подходящи за ежедневна употреба. Познати ли са Ви всички видове сапуни с естествен състав и знаете ли от какво са направени?

Подходящият състав е тайната на един добър сапун. Тези, които се предлагат в аптеките, рядко съдържат само естествени съставки – често се състоят от ненужни консерванти, аромати и оцветители, които предизвикват дразнене по кожата, вместо да се грижат за нея. Най-големият недостатък на обикновените сапуни е неподходящото за кожата рН. Т.е., когато го използвате например за измиване на лице, това може да предизвика усещане за стягане и дискомфорт.

Затова не е препоръчително да използвате обикновен сапун за ежедневно почистване на кожата. Идеалният заместител е сапун с естествен състав – един от малкото, от които трябва да избираме.

Какви са предимствата на сапуните с естествен състав?

Те са естествена козметика, която се произвежда главно от растителни мазнини (масла) и вода. За да бъде естествен, сапунът трябва да съдържа 100% естествени съставки. Без консерванти или изкуствени добавки, детергенти и аромати. Най-лесният начин да ги разграничим от обикновените сапуни е като анализираме състава – трябва да бъде минималистичен. Това е най-голямото им предимство, което има пряко въздействие върху ефектите. Те не изсушават кожата, не дразнят (освен ако не сте алергични към определена съставка на сапуна) и осигуряват подходяща грижа по време на измиване. Замяната на обикновен сапун със сапун с естествени съставки е едно от най-добрите решения, които могат да променят ежедневната грижа за кожата.

Как да разберете дали сапунът е естествен?

  • Съдържа не повече от 4-5 естествени съставки.
  • Има 100% естествен състав, без консерванти и без детергенти.
  • Неговата цена, за съжаление, е по-висока от тази на обикновения сапун.
  • Противно на вярванията, естествените сапуни се разпенват.

Видове сапуни с естествен състав

ТВЪРД САПУН

Най-простият, но най-популярен естествен сапун, който се използва от десетилетия. Знаете ли от какво е изработен твърдият сапун? Той е комбинация от калиеви соли с повече карбоксилни киселини, лимонена киселина, глицерол и натриев хлорид. Този прост състав, лишен от консерванти и аромати, го прави подходящ да се използва дори в случай на чувствителна кожа или ако кожата е склонна към алергични реакции. Той е универсален, ще измие всичко (не само кожата, но и косата) и има антибактериален ефект, така че може да подпомогне справянето с проблемна кожа, например акне.

САПУН CASTILLE

Много от сапуните с естествен състав са козметични продукти, характерни за определен регион и са произведени от естествени съставки, характерни за дадено място. Такъв е случаят със сапуна Castille, който – както става ясно от името – произхожда от централна Испания. От какво е направен? Основата е зехтин, който понякога се обогатява с допълнителни масла като масло от жожоба или конопено масло. Този сапун е много леко средство с добри измиващи свойства, въпреки че се разпенва нежно. Препоръчва се едновременно за почистване и овлажняване на кожата, подходящ е дори за новородени!

САПУН MARSEILLE

Той има много сходен състав със сапуна Castille, но е калиев сапун. Неговата основа са растителни масла, най-често зехтин. И ако не бяха допълнителните съставки, можеше да си помислите, че сапунът Marseille не се различава от предшественика си. Въпреки това, той съдържа типично френски добавки, като лавандула, които са най-лесни за разпознаване. Какви са свойствата на сапуна Marseille? Той перфектно овлажнява и почиства кожата, като можете да го използвате вместо продукт за интимната зона, защото има подходящо рН.

САПУН ALEPPO

Най-често се препоръчва в борбата с акне. Естественият сирийски сапун от Алепо е ръчно изработен в съответствие с рецептите, предавани от хилядолетия. Това е смес от няколко вещества – лаврово масло, зехтин (съдържа почти всички естествени сапуни) и натриев хидроксид, който действа като пенообразуващ агент. Сапунът от Алепо е известен също като сирийски сапун или сапун със зехтин. Струва си да си купите, но се уверете, че сте проверили два пъти неговия състав, а не само името. Опростеният състав е гаранция за антибактериално действие. Подходящ е за грижа за мазна кожа и кожа с акне.

САПУН PELOID

Това е сапун с естествен състав на основата на различни видове растителни масла, но за този продукт е характерно добавянето на торф (специфичен вид торф с лечебни свойства). Най-често се препоръчва за бани, чиято цел е биологична регенерация. Защо? Тъй като стимулира синтеза на колаген, който подпомага подобряването на еластичността на кожата.

СЕРЕН САПУН

Друго предложение за хора, които имат проблем с акне, е серен сапун с естествен състав. Но бъдете внимателни с неговата употреба, защото може да изсуши кожата. Това е преднамерено действие – серният сапун съдържа около 5% чисти серни съединения, които потискат прекомерната себорея и минимизират проблема с акнето. Серният сапун перфектно матира тена, поради което е много популярен в ежедневната грижа. Интересното е, че може да се използва и за грижа за скалпа, за да намали омазняването на косата и да предотврати появата на пърхот.

ГЛИЦЕРИНОВ САПУН

Друг сапун с естествен състав, полезен за хората с чувствителна кожа, е глицериновият сапун. Притежава успокояващи свойства, придава на кожата мекота и облекчава. Можете да го използвате при всякакъв вид кожа. Откъде идва глицериновият сапун? Основната му съставка е, разбира се, глицерин, с източник главно растителни масла. Има и други масла и растителни екстракти, а понякога и етерични масла, въпреки че те могат да предизвикат раздразнения, така че имайте това предвид преди първата употреба.

САПУН ОТ СМОЛА

Има карамелен цвят и лесно се разпенва. Брезовото масло се произвежда от смола: тъмна, мазна течност, извлечена от кората на дървета като бор, бреза или бук. Това е сапун с естествен състав с интензивен и, за съжаление, доста неприятен аромат. Броят на неговите свойства изглежда компенсира това – почиства и матира кожата, осигурява антибактериални и антисептични свойства и неутрализира токсините. Много хора използват сапун от смола не само за грижа, но и за спряване с болести като микоза, псориазис, акне и алопеция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *